Tulevaa ohjelmistoa ja tapahtumia:

Ti 19.3.2024 klo 19  

Kaikkea muuta, Minna Canthin päivän konsertti, Ilveslinna Jämsänkoski 

Femmineo-kuoro, joht. Morgan Sotejeff-Wilson

Tasa-arvon päivänä jämsäläinen diskanttikuoro Femmineo haluaa edistää sukupuolten tasavertaisuutta musiikkialalla. Konsertissa annetaan tilaa sille väkevälle, koskettavalle, kauniille ja ravistelevallekin musiikille, jota naiset ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat suurella ammattitaidolla säveltävät ja sanoittavat.

Konsertissa kuullaan sävellyksiä mm. Hanni Autereelta, Annika Fuhrmanilta, Anna-Mari Kähärältä, Mia Makaroffilta, Milla Pohjolalta, Liisa Matveiselta sekä Femmineo-kuoron johtajalta Morgan Sotejeff-Wilsonilta. Kantaesityksenä kuullaan diskanttisovitus Martti Anttilan sävellyksestä Taneli Viljasen runoon Yhtä aikaa tässä ja poissa.


_______Menneitä tapahtumia:_________ 

la 2.12.23 klo 18  Femmineon Joulukonsertti, Jämsän seurakuntakeskus . Solistina mezzosopraano Hedda Ohls, pianisti Mia Paananen.


ma 2.10.23 klo 18 Jyväskylän X kuoroviikko, yliopiston Seminarium-sali. Yhteiskonsertti. www.keskisuomenpiiri.sulasol.fi, liput 10€ NetTicket/ovelta

Femmineon konsertti 

Tinkimättä tietäs kulje

Konsertin ensiesitys kuultiin Koskenpään seurakuntatalolla Helatorstaina 18.5.23. 

Konsertin hienoa ohjelmistoa pääsee kuulemaan vielä loppukesän lämmössä syyskuussa Jämsässä ja Längelmäellä! Tule mukaan!


"Ajatus tästä konsertista alkoi oikeastaan itää mielessäni jo, kun jokunen vuosi sitten hain Femmineon kuoronjohtajaksi. Silloin Musiikkitalon naistenpäivän konsertti nosti tietoisuuteen suomalaisen musiikkikentän epätasaisen sukupuolijakauman, ja se jäi mieleeni pyörimään. Tänä keväänä toteutettu laaja tutkimus osoittaa tuon jakauman karuuden: 20 prosenttia säveltäjistä on naisia, muunsukupuolisten määrää ei edes tiedetä. Siis vaikka musiikinharrastajista reilusti yli puolet on tyttöjä, naisia ja muunsukupuolisia, säveltäjinä he ovat täysin aliedustettuja. Joku voi sanoa, että mitäs eivät sävellä, mutta kyse on siitä mihin kannustetaan, ketä tuetaan. Kuka päättää, mitä musiikkia julkaistaan ja mikä on esimerkiksi "hyvää" kuoromusiikkia.

Femmineon nuottiarkistosta ei onneksi ole tarvinnut hakemalla hakea muiden kuin miesten säveltämää musiikkia, ja sikäli konsertin ohjelman koostaminen oli aika helppoa. Kuoro lähti ajatukseen innolla mukaan, ja tällä konsertilla haluammekin antaa tilaa sille väkevälle, koskettavalle, kauniille ja ravistelevallekin musiikille, jota naiset ja muunsukupuoliset suurella ammattitaidolla säveltävät. Toivon että konsertti houkuttelee paikalle runsaasti kuulijoita sukupuoleen katsomatta, sillä laulujemme teemat - nälkä, jano, ilo, suru, väsymys, rakkaus - ja sävelkieli ovat meille kaikille yhteisiä."

                                                      kuoronjohtaja Jooa Morgan Sotejeff-Wilson.

Tasapuolisempi sukupuolijakauma musiikkialalle -selvitys /Teosto, tutkimusraportti 03/2023. Tutkimustoimisto Vastakaiku oy. 

Tutkimuksen löydät tästä osoitteesta: https://www.teosto.fi/app/uploads/2023/03/08095520/tasapuolisempi-sukupuolijakauma-musiikkialalle-suomessa_yhteenvetoraportti_2023.pdf

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/dba05c63-28ec-4df7-b19a-f837dfa100f9


ti 26.9.23 Tinkimättä tietäs kulje -konsertti, Maivian pidot Längelmäki

la 9.9.23 Tinkimättä tietäs kulje -konsertti Jämsän seurakuntakeskus

 14.7.23 Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, Femmineo mukana esiintyjänä

17.6.23 Pirkanmaan Sulasolin laulujuhlat, Mänttä. Kuorojen yhteisesiintyminen   

21.5.23 Jämsän tanhuujien kevätlystit 

19.5.23 yksityistilaisuus

18.5.23 Tinkimättä tietäs kulje -konsertti, Koskenpään seurakuntatalo

22.4.23 Jämsän senioreiden 40v juhla, Vitikkalasali

19.3.23 Jämsän muistiyhdistyksen hyväntek. konsertti 

3.4.23 Jämsän kirkko, pääsiäisen ajan hiljaisen viikon ma

su 4.12.22 Kuokkalan kirkko, messu 

6.12.22 Jämsän kaupungin itsenäisyyspäivän juhla 

 11.12.22 yksityistilaisuus

Benjamin Britten - A Ceremony of Carols

sekä muuta joulu- ja adventtimusiikkia

la 26.11.22 klo 16 Jämsän Kirkko

su 27.11.22 klo 18 Kuokkalan Kirkko Jyväskylä 

_________________

Femmineo, johtajanaan Jooa Sotejeff-Wilson

Harpisti Katri Tikka, sopraano Teresa Stürzenberger ja mezzosopraano Hedda Ohls

Konsertissa kuullaan myös mm. osia John Rutterin teoksesta 

'Dancing Day', sekä harpistin esittämiä sooloteoksia.

_________________

KONSERTTI - JA ARTISTIESITTELYT

Benjamin Brittenin "A Ceremony of Carols" viettää 80-vuotisjuhliaan tänä vuonna! Teos kuuluu oleellisesti osaksi brittiläistä jouluperinnettä ja kertoo joulutarinan eri aikakausien kertomuksia yhdistämällä. Suuri osa laulujen teksteistä on 1400- ja 1500-luvuilta. Niiden esityskielessä, vanhassa englannissa, kuuluu vahva saksalaisuuden vaikutus. Vanhin osa (Hodie Christus natus est) on 1100-luvulta ja ainoa latinankielinen osuus. 

A Ceremony of Carols on yksi Benjamin Brittenin tunnetuimmista teoksista. Se on sävelletty diskanttikuorolle, sooloäänille ja harpulle. Teos koostuu 11 joululaulusta, jotka Britten sävelsi v.1942 ja kokosi vuotta myöhemin yhdeksi kokonaisuudeksi. 

----

Harpisti Katri Tikka valmistui Sibelius-Akatemiasta 2019. Opinnot veivät hänet myös Norjaan ja Hollantiin. Katri esiintyy solistina ja kamarimuusikkona sekä avustaa useita orkestereita. Suomessa hän on esiintynyt Lux Musicae, Pasimusiikkia ja Helsingin urkukesä -festivaaleilla ja ulkomailla mm. HARPA -konserttitalossa Islannissa.

Näin Katri kuvailee suhdettaan Brittenin A Ceremony of Carolsiin:

”Brittenin A Ceremony of Carolsia kuuntelin jo lapsena. Isä oli aikoinaan löytänyt teoksen nuottikaupasta matkoillaan ja ehdottanut sitä kuoronsa ohjelmistoon. Ammattiopintoihin päästyäni olin jo ehtinyt laulaa sen Candominon riveissä alttona, ja sen soittaminen oli yksi ensimmäisistä toteutuneista ammattiunelmistani.

Britten kirjoitti taitavasti harpulle: hän käytti harppua ajalleen tuoreella tavalla, silti soitinta ja soittajaa kunnioittaen ja niistä parhaan irti ottaen. 

Brittenin soittaminen on paitsi hauskaa myös syvällisesti koskettavaa. Vakaumuksellinen pasifisti ja kristitty sävelsi teoksen merimatkalla Yhdysvalloista sotaakäyvään Englantiin vuonna 1942. Kieltäytyessään oikeuden edessä aseista hän julisti että sävellystyö oli oman vakaumuksen ilmaisua: hänen koko elämänsä oli omistettu luomiselle, ei tuhoamiselle. 

Interlude -osaa soittaessani kuvittelen tähtikirkkaan, hyisen yön keskellä Atlanttia. Euroopan taivas on sodan pimentämä, mutta Brittenin mielessä kirkkaat lauluäänet sytyttävät taivaalle joulun tähden. Tämänkin sodan keskelle syntyy rauhanlupausten täyttymys.”

_____

Koloratuurisopraano Teresa Stürzenberger on kotoisin Seinäjoelta ja opiskelee tällä hetkellä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa laulupedagogiksi opettajinaan Laura Juvonen ja Päivi Virolainen-Kalpio. Hän on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt esiintymään lukemattomia kertoja niin laulusolistina kuin pianistina, klarinetistina sekä sahansoittajana.
Stürzenberger aloitti klassisen laulun Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa opettajanaan Helena Porkka-Lintala ja myöhemmin häntä ovat opettaneet mm. Seppo Ruohonen ja Ritva-Liisa Korhonen. Vuonna 2020 Stürzenberger suoritti naisten vapaaehtoisen asepalveluksen ja aliupseerikurssin Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa klassisena laulajana, kapellimestarioppilaana sekä klarinetistina.

 Benjamin Brittenin A Ceremony of Carols on Stürzenbergerille uusi tuttavuus, joka tempaisi heti mukaansa. "Koko teoksen ajan mukana kulkee tietynlainen mysteerinen sävy, jotain ylimaallisen kaunista ja saavuttamatonta."

_____

Hedda Ohls on jämsäläislähtöinen mezzosopraano. Ohls valmistui muusikoksi vuonna 2018 Jyväskylän konservatoriosta (Gradia) pääaineenaan klassinen laulu, ja viimeistelee tällä hetkellä musiikkipedagogin opintojaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opettajanaan Päivi Virolainen-Kalpio. Korkeakouluopintojensa aikana hän on mm. toiminut kamarikuoro Cantinovumin solistina Sibeliuksen teoksessa Rakastava, esiintynyt eri kokoonpanoissa kamarimuusikkona sekä kehittänyt instrumenttiaan edelleen klassisen laulun mestarikursseilla.

Ohls on toiminut solistina ja esiintynyt eri kokoonpanoissa kamarimuusikkona ja oopperakuoroissa, sekä tehnyt oopperarooleja A. Sullivanin The Zoo:ssa sekä Händelin Xerxes-oopperassa.

Ohls kertoo, että on hienoa päästä tekemään harvemmin kuultua, niinsanottua uudempaa jouluohjelmistoa. Vanhat keskiaikaiset tekstit johdattelevat sujuvasti myös nykypäivän kuulijan ensimmäisen joulun tapahtumien äärelle.

_____

Jooa Sotejeff-Wilson on johtanut Femmineoa syksystä 2020 alkaen. Sotejeff-Wilson on valmistunut Jyväskylän ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi pääaineenaan kuoronjohto sekä Itä-Suomen yliopistosta teologian maisteriksi pääaineenaan ortodoksinen kirkkomusiikki. Hän on opiskellut kuoron- ja orkesterinjohtoa mm. Rita Varosen, Jonas Rannilan ja Huba Hollókőin ohjauksessa. Sotejeff-Wilson on johtanut erilaisia laulu- ja soitinkokoonpanoja Suomessa ja ulkomailla parinkymmenen vuoden ajan ja työskentelee parhaillaan neljän kuoron kanssa Keski-Suomessa.

Konsertissa esitetään Jooan sovitus ukrainalaisesta koljadasta eli joulun juhlakauteen liittyvästä laulusta Nuku, Jeesuksein. Näin hän kuvaa sovitusta:

”Nuku, Jeesuksein kuten muutkin itäslaavien joululaulut ovat Suomessa valtaväestön keskuudessa vielä vähemmän tunnettuja. Maria Takala-Roszczenkon suomentama ja sovittama kappale kolahti minuun heti, kun tutustuin siihen vajaa kymmenen vuotta sitten. Teksti on melko samantyyppinen kuin esimerkiksi tutummat Heinillä härkien ja Ahti Sonnisen Jouluhymni eli kertoo Jeesuksen syntymään olennaisesti liittyvän, pelastushistorian koko tarinan: ristinkärsimyksen ja ylösnousemuksen. Tarina kerrotaan lastaan tuudittavan, tulevasta kärsimyksestä tietoisen ja silti toivossa elävän Jumalanäidin näkökulmasta.

Maria Takala-Roszczenkon alkuperäinen kolmiääninen sovitus oli sellaisenaan mielestäni upea, mutta jo vuosia mielessäni on pyörinyt ajatus sovituksesta, joka toisi esiin laulun eri säkeistöjen dramatiikkaa, kärsimystä ja ristiriitaa. Kun aloin vihdoin kirjoittaa sitä ylös tänä syksynä, syntyi sovituksen ympärille samalla uusi sävelmä, tuutulaulu, joka luo ikään kuin kehikon Jeesuksen elämän ja kuoleman läpikäyvän tekstin ympärille. Se palauttaa laulun aina takaisin nuoreen, vastasyntynyttä lastaan uneen keinuttelevaan äitiin.

Tänä vuonna tällä laululla on minulle eri merkitys kuin aiempina vuosina. Venäjän hyökättyä Ukrainaan on mahdotonta olla ajattelematta niitä vanhempia, jotka sodan keskellä Ukrainassa ja ympäri maailmaa yrittävät saada lapsiaan nukkumaan sekä luoda turvaa ja toivoa pelon ja epätoivon keskellä. Sovitus onkin omistettu heille rukouksena rauhan ja toivon puolesta.”

Lue lisää Jooan sivustolta https://jooasotejeffwilson.wordpress.com/

ma 3.10.22 Jyväskylän kuoroviikot , Yliopiston campus, Seminarium

ma 4.7.22  konsertti Vinnin-tilan piha,Vinnin taideviikot, Vielä virtaa -hanke (Vinnintie 40 Jämsä)

la 18.6.22  klo 15. Puukkoisten maamiesseurantalo, Jämsä . 

Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat 9.-12.6.22 Jyväskylässä.  Femmineo osallistuu suurkuoron yhteisesiintymisiin sekä kuoromaratonille - >11.6.22 klo  11.30 Femmineo-kuoro, Lounaispuisto, Jyväskylä.

26.5.22 helatorstai, Mänttä Serlachius-museo Laulajan luonto-konsertin ohjelmistoa ja uusia lauluja

la 18.12.21 klo 15-17 Maalaishotelli Morvan Perinteiset joulumyyjäiset.

Ulkoilmatapahtumassa Femmineo tuo joulutunnelmaa jouluisten laulujen kera.

su 12.12.21 klo 13.30. Kuoronjohtaja Jooa Sotejeff-Wilson, tutkintokonsertti.  

JAMK musiikkikampus, Hannikaisen sali, Pitkäkatu 18–22. Jyväskylä. Femmineo mukana.

ma 6.12.21 klo 13 Jämsän kaupungin itsenäisyyspäivän juhla.

Femmineo mukana juhlaohjelmassa suomalaisin lauluin. Juhla järjestetään koronarajoitusten vuoksi ilman yleisöä, tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä Jämsän kaupungin Youtube-kanavalla 

30.10.21  Femmineon 25-vuotis juhlakonsertti

Femmineon 25-vuotis juhlakonsertti "Laulajan luonto" lauantaina 30.10.21 klo 15, Paunun koulun juhlasalissa. Liput 15€, sis. väliaikakahvin. 

Konserttimme koostuu kuoron 25-vuotisen historian helmistä sekä meille aivan uusista kappaleista, ja mahtuupa joukkoon kaksi kantaesitystäkin: Petter Ohlsin säveltämä Uinuva meri kuorosovituksena sekä Jooa Sotejeff-Wilsonin teos Aikani seisoin. Kaikki esittämämme kappaleet liittyvät tavalla tai toisella luontoon, millä haluamme tuoda esiin ihmisen ja musiikin suhdetta siihen ja sen korvaamattomuuteen. Ilman luontoa ei olisi säveltäkään. 

4.10.21 Jyväskylän VIII kuoroviikot

Femmit mukana yhteiskonsertissa esiintymässä Seminariumilla klo 19.

16.3.21 Femmien kuulumisia!

Jooa Sotejeff-Wilson aloitti uutena kuoronjohtajana syksyllä 2020. Femmien kuoroharjoitukset jatkuvat koronarajoitusten aikanakin kulloinkin voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti. Harjoituksia pidetään pienryhmissä turvavälein, maskit ja hygienia huomioiden. Harjoituksia pidetään osittain tai kokonaan etänä Zoomin kautta.